söndag 13 januari 2008

Valår i Råttans år

Nyårsafton har varit och passerat. Nu är det 2008 och vi har gått in i Råttans år. Egentligen bör man väl räkna Råttans år efter det kinesiska nyåret som infaller i februari. Men man säger ändå att nu är vi i Råttans år.

Den här helgen har varit de första viktigaste dagarna i Taiwan sedan årsskiftet. Det har nämligen varit parlamentsval. Vann flest platser gjorde det nationalistiska partiet KMT, samma parti som styrde Kina en gång i tiden, innan dess att Mao Zedong och hans kommunistiska parti vann över Chiang Kai-shek 1949 och han tog med sig partiet till Taiwan där de styrde diktatoriskt fram till 1990 talet då man för första gången började på att ha demokratiska val.

De stora förlorarna i parlamentsvalet var det sittande partiet DPP, presidenten Chen Shui-bians parti "Demokratiska progressiva partiet". Han kommer nu att lämna partiledarposten. Liknar Göran Persson på sätt och vis... Men det gör ingenting, ingen tycker om han ändå. Chen alltså, inte Persson heller för den delen. Men en taiwanesisk president får bara sitta 2 mandatperioder, dvs. totalt 8 år. Vilket Chen också suttit av sedan 2000.

I mars kommer presidentvalet att hållas. Man tror och har i flera år trott att KMT's kandidat Ma Ying-yeou kommer att vinna. De viktigaste frågorna både nu och sen är relationen till Kina och ekonomiskt återhämtning. Fler jobb och investeringar som det brukar låta.

Inga kommentarer: