måndag 31 december 2007

Semester Vietnam

För 2 dagar sedan kom vi hem från Vietnam där vi spenderade julen. Direktflyg från Taipei till Saigon (Ho Chi Min) tog ca 3 timmar, därefter tog vi inrikesflyg, propellerplan ut till en ö som ligger på västkusten som heter Phu Quoc [fu kåck].

Vietnam är lite omtalat för att vara det nya Thailand. Ja, det kanske det är också men inte än. Det är ett mycket fattigare land än Thailand, därmed också billigare, så dom har en lång väg kvar att "turistanpassa" men ändå fullt möjligt och trevligt att ta sig med t.ex. en familj. Phu Quoc handlar dock bara om att sola och bada. Men vi for ändå på en utflykt, som också den handlade om att sola och bada och snorkla. Kul, men kanske ännu roligare om man kan/vill snorkla. Är inge kul att tappa linserna och man kan inte snorkla med glasögon och utan sånt ser jag ändå ingenting. Men F har bra syn, därmed också snorklingsdeltagare.

Phu Quoc stannade vi på 5 dagar, julaftonen tillbringades på stranden dag och kväll. Därefter återvände vi till Saigon där vi bodde på ett fasligt dyrt hotell 3 nätter. 100 us$++/natt! Nåväl. Bra läge iaf. Shoppade på marknaden varje dag. Tyger, kläder, turistgrejer, jättefina lampor i olika färger! Man vet bara inte vad man ska göra av allting. Vi gjorde en guidad utflykt till Cu Chi tunnlarna en bit norr om Saigon där en stor roll hade spelats under kriget. Otroligt intressant! Tunnlarna hade man redan börjat bygga under 40talet under befrielsekriget mot Frankrike och idag består tunnelnätet av ca 20 mil underjordiska tunnlar! Under Vietnamkriget mot USA var Cu Chi en stor och viktig bas för Vietkongarmén. Man hade sjukhus, vapenfabrik, skola och bostäder under marken! Naturligtvis fick även vi krypa i tunnlarna. Guiden ledde oss bort från den utvidgade turistanpassade tunneln och vi fick istället testa "the real thing" som hon sa. Det känns fortfarande i benmusklerna hur man fick krypa och åla sig fram!

På rangliga broar som den här fick F köra moppe!

Inga kommentarer: