torsdag 28 februari 2008

2/28



Idag så är de flesta lediga från jobb och skola! Så här mitt i veckan.
Detta kommer ifrån att idag firar man och hedrar de som dog under ett uppror som tog plats den 28e februari 1947. Ett uppror som startade i Taipei då stor-Kina kom till Taiwan efter 2a världskriget med Chiang Kai-Shek i spetsen för hans parti KMT. Det började med en kvinna som sålde cigaretter fastän hon inte hade tillstånd för det, polisen slog ner henne vilket naturligtvis skapade uppståndelse och snart var upproret igång. CKS befann sig fortfarande på fastlandet men skickade över trupper som började avrätta folk till höger och vänster, siffrorna är mellan 18 000 till 28 000 människor som mördades. Varje dag dök det upp nya slaktade lik på gatorna. I de större städerna Taipei, Keelung och Kaohsiung dödades flest människor.

Ända fram till ett par år sedan, eller 1991 då ett annat parti DPP kom till makten (men redan 1987 hade man lyft martial law) i Taiwan och man började på att gå mot ett mer demokratiskt samhälle så har man kunnat prata om detta tidigare tabubelagda ämne. KMT ville naturligtvis inte bli påminda om deras mörka förflutna så man har gjort sitt bästa för att hemlighålla denna händelse.

1995 skapade man dock ett monument som kallas för ”2-28 Monument” som finns i Taipei. Vi har dock ännu inte varit där, men vi njuter av en ledig dag!

Inga kommentarer: