söndag 7 september 2008

Miljönisse

När Nisse ska äta, vilket han gör ofta så har vi kunnat sitta vid datorn och jag har försökt att plugga. Desto oftare har jag kommit in på föräldrasidor och olika forum, och vi har skaffat oss en ny hobby! Eller jag iaf. Nämligen det här med tygblöjor. 

   
Här med bilar på blöjan...

Det är en riktig djungel ska sägas och man har fått lära sig ett helt nytt vokabulär, "vikisar", dvs vanliga tygblöjor som viks ihop på tusen olika sätt som liknar origami, men faktiskt det vi kör med mest. Och sen en ytterblöja utanpå för att hålla uppe och hålla tätt. Sen finns det sånna pocketblöjor som har en ficka där man stoppar in ett färdigt inlägg och sätter på hela blöjan, men då jag har fått sy sånna själv utan att riktigt veta hur dom egentligen ska se ut så har det blivit blandade resultat, men fina är dom såklart med bilar och fiskar! :)

En prickig blöja från Mothercare

Vi har beställt en ny laddning från Sverige från Imse Vimse, nya ytterblöjor. Dom vi har nu köpte vi på Mothercare här i Taiwan och är av märket Bambino Mio, men dom känns för hårda så om någon vecka eller två får vi nya!

Konstigt nog så här i Taiwan (ja, man skulle kunna tänka sig att man är mer ekonomisk eller mer "naturlig" här i Asien än i västvärlden), men det har det inte. Varför ska man använda tygblöjor?? Det bevisar bara att taiwaneserna är precis som oss i väst.

Men anledningen till att vi nu använder tygblöjor är;
- Nisse vet varken ut eller in och bomull eller bambutyg är bättre mot hans hud än pappersplastblöjor. Vet inte vad blöjorna består av till 100% men det är såklart olika plaster och lim å sånt som "inte är bra".


Blöjbyxan med svampar är finast än så länge...

- Mamma har fått en hobby, sy och vika blöjor.

- Tygblöjor är mycket finare

- Sägs ska vara mer ekonomiskt, beror på hur dyra tygblöjor man väljer att köpa men 10 000 kr man man nog räkna med att spara in. Dessutom kan man ju använda de blöjor vi nu har till Nils framtida lillasyster eller lillebror, och då har man tjänat 20 000 kr bara sådär huxflux. (om man utgår från att man lägger 20 000 kr per barn och blöjperiod).

- För varje tygblöja man använder så betyder det en plastblöja mindre, och en tygblöja per dag ger 365 mindre i plast som i sig är ett litet berg! Ju mindre plastblöjsberg desto bättre för isbjörnarna, typ. Detta slår högre och bättre än den ekonomiska aspekten! Att det är miljövänligt.

Kritiken för miljövänligheten brukar ligga i att man får tvätta så mycket. Men även om man tvättar mer så ger det inte lika stora skador på isbjörnarna som plastblöjorna gör! Rätt så dåligt argument tycker jag. Man tvättar ju ändå och det är rätt så mycket handdukar som måste tvättas ändå.


Men det negativa med tygblöjor är ju det här med bajset. Senap i brallan är ju inte så kul, speciellt inte när man måste skölja blöjan och sen slänga i tvätten! Men det går bättre nu sen jag skaffade diskhandskar! Ett måste! Fast, har man jobbat inom vården på speciellt på bajsdagarna måndag, onsdag och fredag så är det här med bajs inte så kinkigt. 

Sen har vi inte riktigt hittat den perfekta ytterblöjbyxan. Ullbyxa sägs ska vara det ultimata, håller tätt, värmer i kylan och svalkar i värmen. Men ingen sån ännu. Orkar inte sticka heller, än...

Överlag är vi rätt så nöjda, t.o.m. F visar ett stort intresse för hur man viker blöjorna och byter! Det är kul. Men på nätterna kör vi med plastblöjor, samt när vi går ut. Är mycket bekvämare att slänga bort blöjan då. 

Dock kan jag inte förstå att inte fler människor använder tygblöjor! SÅ krångligt är det faktisk inte, man kan ju i alla fall testa ett par veckor. 


Inga kommentarer: