lördag 24 januari 2009

Gott nytt år... igen!

titta frukterna t.v, ananas och grapefrukt (?) dekorerade med fina röda rosetter

marknadshandel

I den här delen av världen så firar man nyår 2 gånger på 1 år!
Fast egentligen är det första nyåret, den 31a december vår tideräkning, bara en uppvärmning. För det är nu det är på riktigt! Det kinesiska nyåret, eller Vårfestivalen som denna högtid även kallas.

Det är den här tiden på året som kineserna har ledigt från jobbet, i stort sett. Man har typ 10 dagar lediga dagar att ta ut, men sen under det kinesiska nyåret så  har man ledigt ca 5-9 dagar till! Men egentligen så består högtiden av 15 dagar, med olika traditioner och välkomnande av gudar etc. på var sin dag.

Dagarna före nyår så är det dags för den stora vårstädningen, hela huset vänds upp och ner i jakten på dammråttor. Och de senaste 2-3 veckorna faktiskt har det varit fullt upp på marknaderna runtom i stan. Ibland när vi har varit ute på promenad har vi gått förbi den närmaste marknaden från oss räknat. Vanligtvis är det mest en matmarknad, men dessa veckor har man sålt allt möjligt som handväskor, kläder, frukt och grönt, mycket fisk också naturligtvis eftersom att det är en viktig rätt på bordet under nyåret, lika viktigt som julskinkan är hos oss till jul.



Kan tyckas att man kan lämna moppen på en parkering när man ska gå och handla, det är ju fullt med folk ändå så. Men nej - moppen ska med! *suck*



Men viktigaste för oss så här i nyårstider, det är ändå Starbuck's... eller hur mammor?


Nyårsdumplings
Den stora traditionen på matbordet under det kinesiska nyåret, är att äta dumplings! Det ska inte vi göra dock, för det första ska vi grilla i afton, och dessutom är denna traditionen typisk för nordkina. Men eftersom att receptet för dumplings är hett eftertraktat i vissa delar av Sverige, så kan jag länka till detta här! :)

Mer uppdateringar om nyåret kommer under veckan!


Inga kommentarer: