måndag 29 oktober 2007

Lägenhetsletande till vansinne

Sedan ankomsten till Taiwan har vi inte haft annat att göra än att titta på lägenheter till höger och vänster, norr och söder i Taipei city. Lägenheten som vi haft tidigare ligger i ett område utanför city som kallas Nei-hu, på gränsen till Dong-hu. Kanske inte säger er så mycket men en halvtimmas taxi färd till stan för F’s del till sitt jobb.

Jag vet inte hur många mäklare, eller ”agenter” vi haft som letat lägenheter åt oss. Ett par stycken. Och jag vet inte hur många lägenheter vi har tittat på som haft olika standard. En lägenhet har vi till och med tittat på 2 gånger av samma mäklarfirma men olika snubbar. Den första gången skrek vi rätt ut att det var inte vad vi letade efter. Omöblerad, skitig och med stora hål i väggen där luftkonditioneringen satt, till och med för stort hål så man kunde se ut genom väggen. Den första gången skulle dom ha 60 000 NT$ i månaden för den, och den andra gången skulle dom ha 75 000 dollar för den!! Vi bad just denna mäklarfirma att inte kontakta oss igen, varningsklockorna ringde.

Men en del lägenheter vi har tittat på har varit mycket fina. Med hög säkerhet i byggnaden, swimming pool inomhus, gym, bio-rum, mötesrum etc. Tyvärr för litet men i det hetaste distriktet i Taipei, dvs. i Xinyi området, ett stenkast från Taipei 101, världens högsta byggnad så utsikten var rätt ”nice”. Men eftersom att detta område nyligen blivit hett och eftertraktat har inte tunnelbanan, MRT, hittat dit. Efterhand har vi upptäckt att det är bättre närmare någon tunnelbanestation.

Våran budget är grym! ca 90 000 NT$ per månad, 18 000 kr! F’s företag betalar. Innan man skulle lägga 18 000 kr på en lägenhet i Malmö eller någon annanstans i Sverige. Men trots en grym budget hittar vi också lägenheter som är alldeles för dyra!

Vad gällande storleken på lägenheter här så använder man ett mått som kallas för ping. En ping motsvarar ca 3,3 kvadratmeter samt motsvarar 2 tatami-mattor. Detta är dock inte helt korrekt eftersom att standardmåtten på en tatami matta kan variera från land till land. En del källor säger en matta, andra säger två mattor. Det är den typen av mattor som man i Japan har för att täcka golvet eller göra sängar av etc. Japan har också ett liknande mått som kallas för ”tsubo” och i Korea använder man ´pyong´ som ska vara samma sak som taiwanesiska ping.
Ping är inte något gammalt kinesiskt mått utan kommer från faktiskt från Japan och finns här från den tid då Taiwan låg under japanskt styre och gjorde så fram till andra världskrigets slut. (1895 - 1945)

(så här ser en tatami-matta ut...)



Men nu så verkar det äntligen som om vi har fått våran lägenhet som vi vill ha! Visserligen ingen swimmingpool eller gym men väl en egen våning. Vetter ut mot en trafikerad väg men det är väl så i stan. Det bästa är att det är ca 5-10 minuters gångväg för F till jobbet. I närheten finns en stor och trevlig park där alla Taipeibor samlas när det händer någonting, eller likväl när det inte är någonting speciellt alls så samlas människorna där, speciellt på helgerna. 2 minuter till MRT (tunnelbana), busstop precis utanför som tar mig direkt till skolan. 15 minuters gångväg till ett mycket fint och välutrustat gym som även har yoga, aerobics, step up etc. Dock lite över vår budget. Lägenheten i sig är inom gränsen, men inte en typ av hyresgästföreningsavgift, så vi kommer att få betala någon tusenlapp extra själva. Det enda som egentligen ingår i denna avgift är säkerheten, en vakt, det faktum att det bara är en lägenhet per våning per hiss. Visst har vi grannar men dom åker en annan hiss så det är lite folk på varje våning. Sådana saker går den avgiften till...

Lägenheten är ännu inte möblerad men en budget ska ihoparbetas av vår nya hyresvärd, och sedan är det Ikea som gäller! Trots att vi befinner oss i Asien där allting produceras och tillverkas så är Ikea ändå ett av de billigare alternativen här i Taiwan i alla fall. Visserligen, Ikea tillverkar sina produkter också här i Asien, och visst är det billigt hemma i Sverige också, men att det är så billigt! Fast…kanske inte alltid det snyggaste. Jag är inte känd för att vilja ha det som alla andra har… Men dom har en stor rund RÖD matta som jag vill ha... undrar om hyresvärden går med att betala för en sådan??

Bilder kommer snart upp på vår nya lägenhet!


[zaì jiàn]

3 kommentarer:

mammadaten sa...

hej tösabiten! kul att läsa om era bestyr om lägenhetsletande,kul att ni hittat en som passar. jag sitter på jobbet nu och skriver,ska snart gå o lämna rapport.
Många kramar till er båda!!

Marit sa...

Oj! 18 000 i budget, inte dåligt! ;) Tänk om man hade det att lägga på ett hus här i stan, då skulle man bo fint. :)
Är grymt imponerad av att du pluggar kinesiska, inte förvånad direkt, bara imponerad. :)
Kul att kunna följa dig i en blogg! Se nu till att skaffa facebook också. Jag lovar man blir inte beroende.... inte alls... :P
Ha det gott! Kram

Marit sa...

Glömde skriva min blogg adress:

norrlandsliv.blogg.se

eller

whipppetzero.blogg.se

:)