onsdag 7 november 2007

Conference crashing

En klasskamrat till mig heter Patricia och kommer från Schweiz där hon studerat bl.a. geografi. En professor till henne där kände en professor i geografi här i Taipei på National Taiwan University. Hon skrev ett email till honom och frågade om han hade nån idé om ett arbete till henne här i Taipei istället för att studera kinesiska, tyvärr hade han inte tid just då att svara henne för han höll på att förbereda en stor internationell konferens i geografi som kom att handla om ö-studier och urinvånare. Men hon var välkommen att komma till den veckolånga konferensen, och jag hängde på för det lät så intressant. Veckan avslutades med en 3 dagar lång fältresa, en resa till bergen och nationalparken på östkusten. Ett stort gäng seriösa (?) geografer och dylika professorer och vi två satte oss på tåget till Hualien.

En liten stad som har ungefär 110 000 invånare, ungefär lika stor som Umeå med andra ord. Vi stannade inte särskilt länge i Hualien, åt lunch bara och sen satte vi iväg till Taroko gorge och nationalparken. Ett alldeles underbart landskap! Bergen består till stor del av marmor, skiffer och gneis. Det finns en marmorfabrik också vid foten av bergen som tyvärr förstört lite grann och gör det fortfarande.

Taroko national park
Parken grundades för första gången av Japanerna 1937 som vid den tiden fortfarande ockuperade Taiwan. 1945 upplöstes parken av KMT, nationalisterna, som då ”fick tillbaka” Taiwan. Först 1986 upprättades parken ännu en gång. Det är som sagt ett fantastiskt landskap och den som vill upptäcka Taiwan är detta ett måste! Det är en av Taiwans 6 nationalparker och sträcker sig över regionerna Hualien, Taichung och Nantou. Här hittar man över 140 olika arter av fåglar, och ett 50tal olika fjärilsorter! Stora och små och det är som ett paradis! Utropstecknen kan inte göras för få vad gällande skönheten bland dessa branta marmorberg med Liwufloden som rinner nere i dalen. Dessutom finns det apor i bergen, men några sådana såg vi inte. Svartbjörn och vildsvin finns också.

Tarokotribe
Uppe i bergen finns en stam, ett folk, som kallas för Taroko, och det är detta folk som har gett namn åt bergen och området och nationalparken. Egentligen hette de Tarugo (?) men när japanerna kom 1895 lät det i deras öron som Taroko och då blev det Taroko. Folket led väldigt svårt när japanarna kom och tog över deras mark, sen när Chiang-Kai Shek och nationalistpartiet kom efter deras förlust i Kina mot Mao 1949 så blev det inte bättre, snarare värre!

Man var tvungen att komma och registrera ”sin” mark hos myndigheterna för att allt ”skulle gå rätt till”. Problemet var bara att ingen hos Tarokofolket riktigt visste om detta, ingen som riktigt berättade detta för dem. De som dock visste om detta gick och registrerade sig för stora markområden som egentligen inte var ”deras”, t.ex. cementföretaget Asia-Cement. När det sedan blev dags att göra en nationalpark i området så togs all oregistrerad mark till detta, och alla som inte visste om att man skulle registrera sig tappade sin mark. Istället fick de lösa upp sina byar och flytta till en by närmare floddeltat, ner från bergen. Asia Cement å andra sidan, fick ha kvar sina fördelar och sin mark. Detta har satt mycket funderingar hos urbefolkningen. Varför får dom fortfarande hålla på och gräva och förstöra i bergen när vi inte ens får ha våra byar och kultivera marken? Svaret från myndigheterna har alltid varit att ”Asia Cement fanns i området innan Tarokofolket”!!! Har ni hört vilket skitsnack?! Urinvånare! Som dessutom har gett namn åt området! Ska inte dom ha funnits där längre än ett cementföretag? Längre än nationalparken? Längre än alla Han-kineser (den grupp som majoriteten i Taiwan tillhör, den grupp kineser som emigrerade från Kina till Taiwan)?

Även om jag inte forskar eller studerar i detta område så var det mycket intressant och mycket givande att vara med på den här konferensen. Man har fått lära sig en hel del om, inte bara urinvånare i Taroko national park, utan om urinvånare i hela Taiwan samt den kamp som alla urinvånargrupper för över hela världen. I Sverige har vi samerna, vad vet jag om dom? Inte mycket får man väl erkänna. Men säkerligen har de det också svårigheter att hålla kontakt med ”sin” kultur och svårigheter att få tillgång till ”sin” mark.

Tarokofolket har mött alla de motgångar man kan möta som urinvånare, stöld, tvångsförflyttning, kulturnedbrytning, arbetslöshet, fattigdom, alkoholism etc. Deras situation är upprepad över hela världen. Tragiskt öde.


Bild: När en man kan jaga får han tatuering på panna och haka, när en kvinna kan väva och är över 15 år får hon en fet tatuering i hela ansiktet. Med dessa tatueringar visar man att man kan gifta sig. Tur att det inte behövs idag!!



Taiwans urinvånare tillhör den Austronesiska familjen och för 500 år sedan var 98% av Taiwans befolkning urinvånare, idag är det bara 2 % av 23 000 000 invånare.







Fler bilder från resan till Hualien och Taroko kommer efter helgen!

Nu väntar en resa till Macau, Kinas och hela Asiens svar på Las Vegas med casinospel och prostitution....hmm...lät kanske inte så bra, men det är faktiskt enda stället i Asien som sådant är tillåtet. Själv har jag andra ärenden, visumärenden! Må det vara sista gången det strular med detta fanskap!


Kram Agneta


fantastiskt bergslandskap




Urinvånarna som fick äran att dansa för oss...



Inga kommentarer: