fredag 21 mars 2008

Presidentval del 1



Idag är det presidentval. Igår var slutspurten. Hur mycket folk som helst som åkte omkring i sina små öppna truckar med flaggor. Alla viftade tillbaka. "Taiwan number 1!" lät det. Det var mest kandidat nummer 1 vars flaggor det viftades mest med vad vi kunde se. Mycket yngre människor. Men mycket annat också...

Kandidaterna i detta drama är:
Kandidat no. 1: DPP's Frank Hsieh (democratic progressive party)
Kandidat no. 2: KMT's Ma Ying-jeou (Koumingtang, dvs. Chiang Kai-shek's parti som slogs mot Mao Zedong under den tiden det begav sig och länge det enda tillåtna partiet i Taiwan fram till 90talet då man istället började kalla sig ett demokratiskt styre och avskaffade martial law).

Det här valet är ett viktigt val här i Östasien, det viktigaste på länge. Vi har mycket på spel i den här regionen, allt på grund av närheten till Kina och plus OS i Beijing som kommer i Augusti.

DPP är det parti som vill fortsätta undvika Kina in i det längsta, man har undvikit dom och vill fortsätta undvika en konflikt som kan leda till krig. Kina har ju faktiskt sina vapen riktade mot ön på andra sidan Taiwansundet. Men å andra sidan är det också det parti som främst vill bryta sig fria, inte nu, men någon gång.
KMT är som sagt det gamla partiet som följde med från Kina när man flydde undan Mao Zedong och kommunisterna och man flydde ett krig som man faktiskt aldrig har gjort något fredsavslut för. Så i teorin är Taiwan och Kina fortfarande i krig. Men detta parti är konstigt som det låter faktiskt Kina-vänliga. Alltför Kina vänliga om man frågar många. Ma, kandidat no.2 (vars namn betyder HÄST!) vill göra affärer med Kina och utveckla Taiwans ekonomiska situation och använda sig av den kinesiska marknaden. Man pratar ju samma språk, tänk så enkelt det skulle kunna vara! Ska man å andra sidan utveckla en marknad i Thailand eller Vietnam så pratar man inte samma språk och allt blir mycket krångligare. Och redan nu bor det väldigt många taiwaneser i Kina och har upprättat företag där, dvs. tagit pengarna ut ur landet (som alla företag i Sverige gör). Det är alltså detta man vill undvika. Så, man vill öppna dörrarna till Kina. Skapa en dialog, öppna flyglinjer till Kina. Det är väldigt omständigt att flyga till Kina. Alla flyg går via Hong Kong eller Macau, som visst, ja dom är ju också tillhörande Kina men det verkar i detta fall inte bry taiwaneserna. Det hela tar vääääldigt lång tid att ta sig till t.ex. Shanghai, som direkt över sundet skulle ta ca 1½ timma med flyg. Max 2 timmar. Konstigt va?

Men, är Hästen kanske alltför Kinavänlig?? Det som hände förra veckan i Tibet, är man här vääääldigt rädd för ska kunna hända här också! Om Hästen väljs så blir Taiwan nästa Tibet har det sagts. Hsieh (nu.1) har legat efter i gallupundersökningarna i flera flera år! Men man vet ju aldrig vad som kan hända! Tibet-incidenten har gjort folk rädda att Hästen ska leda taiwaneserna till drakens stora käft, och bli en del av Kina. "Ma är redo att sälja oss till Kina" varnar Hsieh.

Men hittills har Ma varit mest populär, man har sagt i flera år att Ma kommer att vinna valet 2008. Hans ekonomiska planer är det som lockar! Dessutom har man sedan år 2000 haft en president representerad av DPP, Chen Shui-ban, som man INTE tycker om. Den första perioden gjorde man det. Men inte de senaste 4 åren. Det kan också ha bäddat för en vilja om förändring, som man tyckte om sossarna i Sverige.

Men, en sista sak som Chen nu gör, är att ordna en folkomröstning som retar upp Kina. Frågan lyder: Ska Taiwan ansöka om medlemsskap i FN under namnet Taiwan, istället för som man tidigare gjort Republiken Kina??
Men, eftersom att detta kommer att uppfattas som en självständighetsförklaring kommer man nog att tacka nej till detta. Självständighetsförklaring = krigsförklaring.




Inga kommentarer: