fredag 4 april 2008

Grav-sopar-dagen

Idag är det en helgdag i Taiwan. Tomb sweeping day. Idag är den dagen som folk återvänder till sina rötter för att besöka sina kära döda förfäder för att helt enkelt sopa och städa runt graven. Sedan 1935 har ROC haft den här dagen som helgdag. Folk är lediga från arbete och skola. Idag kan man äta s.k. gravkakor. Glutinous ris-kakor (kineserna ääälskar dessa kakor av alla de sorter! Fastnar uppe i gommen), fyllda med en smet av antingen röda bönor eller jordnötspulver.

Röda bönor är något som folk älskar att blanda i allting annat. Kakor, soppor, bröd och till och med glass! Och folk äter det. Visst, lite grann kan man väl pröva kan man tycka men att det är den första glassen som går åt är lite förvånande. Read bean glass samt grönt té glass är mycket populärt. Folk har annorlunda smaker helt enkelt. Vadå chokladglass?!


Men jag och F har varken sopat någon grav (enligt kinesisk skrock får inte gravida kvinnor göra det heller...varför vet jag inte), ätit gravkakor eller ätit glass. Dock har vi varit nere på teknik-kvarteret och köpt nya minnespinnar. Det är vad vi gjort denna lediga dag. Plus bjudit goda vänner på lasagne.


Inga kommentarer: